30-9-2020 Reehorst MW2 – Débaldérin MW1

Vorige week werd met thuis en met flink wat debutanten nog jammerlijk verloren van Reehorst. Deze ploeg schakelde toen vroeg in de wedstrijd over op achterverdedigen en hield de studenten toen op 2 doelpunten in de tweede helft. Toen er in de rust eenmaal afspraken waren gemaakt over hoe hier mee om te gaan wisten de bezoekers door zelf flink meer te gaan scoren de studenten makkelijk af te houden. Er lag woensdag dus direct de uitgelezen kans op revanche, waarbij ook de koppositie op het spel stond. Dan moest dus wel goed omgegaan worden met de tactiek van Reehorst.

Dit seizoen is zoals we weten anders dan anders. Er worden meer wedstrijden verzet dan ooit en de geliefde kantines zullen de komende weken gesloten blijven. Het brede selectiebeleid van Débaldérin werpt echter zijn vruchten af en maar liefst 9 fitte studenten stonden klaar om kwart voor 8 klaar om geheel milieuvriendelijk en corona werend naar het verre noorden van Ede te fietsen. CKV Reehorst speelt namelijk niet meer in de buurt van de Reehorst, die zich aan de ‘goede’ kant van het spoor bevindt. In de zaal is daar pas vrij recent afscheid van genomen maar de buitenaccommodatie van de blauw-zwarten bevindt zich al langere tijd op het complex aan de Langekampweg.

Voor vertrek gaf tweedejaars Fons aan zijn vorig jaar opgedane academische vaardigheden te hebben benut voor een diepgravend literatuuronderzoek naar achterverdedigen. Deze volgens sommige ouderwetse, onaantrekkelijke en vervelende collectieve verdedigingstactiek wordt in de midweekcompetitie maar wat graag toegepast tegen niet zo goed schietende teams bestaand uit fitte studenten. Oplossingen zijn uiteraard oplossen, schieten van dichtbij en ohja… raakschieten. Het draaien van lange aanvallen kan door de achterverdedigers als zeer vervelend worden ervaren (Van der Wal, 1993). Er moet gezegd worden dat de door Fons aangehaalde auteur zeer enthousiast is over achterverdigen. Deze stelt dat de tactiek voortvloeit uit de regels en kan daarmee zelfs als apologeet worden beschouwd. Feit is dat de regels sinds 1993 nogal veranderd zijn en de tactiek op hoger niveau slechts bij hoge uitzondering (storm, verdedigen ruime voorsprong, grote krachtsverschillen met als doel de 40 of 50 te halen) wordt gepropageerd. We waren ruim op tijd op bestemming aangekomen en Fons kon de resultaten van zijn onderzoek, en daarmee het tactisch plan voor de wedstrijd uit de doeken doen. Lisanne presenteerde het wisselschema en na wat gekeuvel kon de warming-up beginnen gevolgd door de wedstrijd.

Aanval: Sanne Huijgen, Manou, Fons, Bart (C)
Verdediging: Sanne van de Veen, Lieke, Stijn, Mark
Wissel: Lisanne

Débaldérin begon uitstekend aan de wedstrijd, wat heet Bart en Sanne (Huijgen) wisten beide vrij snel de korf te vinden van afstand en Stijn bracht de studenten met een doorloopbal zelfs op 0-3. Nu al was er meer gescoord door Débaldérin dan in de hele eerste helft vorige week. Reehorst speelde met de verwachte tactiek in de verdediging, zoals gezegd ook niet leuk voor het publiek maar dat mocht er op last van de regering toch al niet bij zijn. Het zal voor de burgemeesters in de vallei een opluchting zijn dat deze wedstrijd, alsook de thuiswedstrijd van Débaldérin MW1 tegen KV Wageningen MW1 zonder publiek worden gespeeld. Zulke derby’s trekken immers altijd een behoorlijke wissel op het politieapparaat. Reehorst deed in de eerste helft wel wat terug maar Débaldérin voerde de tactiek goed uit en wist zo over meerdere schijven te scoren. Via 3-8 wisten de bezoekers er zelfs een 5 – 11 voorsprong uit te slepen doordat Mark vlak voor de rust twee keer zuiver aanlegde van afstand. Reehorst was op dezelfde ruststand als op de bongerd gehouden terwijl Débaldérin er nu al meer dan destijds de hele wedstrijd had gemaakt. Deze stand betekende echter niet dat er verslapt of zelfs vrijuit gespeeld kon worden. Er werd getracht de tweede helft net zo scherp te spelen. De start was andermaal goed want Bart schoot de bezoekers naar 5 -12, hiermee was de grootste voorsprong van de wedstrijd ook bereikt. Want een lange periode met weinig doch vooral doelpunten van Reehorst volgde. Vanaf de 8-13 tussenstand ergens halverwege de tweede helft scoorde de teams vooral om en om. De spelers van Débaldérin die nog niet hadden gescoord wisten allemaal de korf nog te vinden. Gedurende de wedstrijd werden de duels van beide kanten stilaan feller en dit leidde onvermijdelijk tot overtredingen die door de scheidsrechter terecht werden bestraft. Een rare overtreding op Stijn resulteerde in de eerste strafworp voor Débaldérin deze wedstrijd en omdat de kantines toch dicht zijn en de frituur dus uit staat de komende weken gooide hij deze er maar gewoon in. Dat gold even daarvoor ook voor Sanne (van de Veen) die met een kansje van dichtbij ook nog de eindstand 12 – 17 op het bord zette. Er heerste vooral tevredenheid over het resultaat en de getoonde discipline.

Er werd snel buiten omgekleed maar voor vertrek moest nog besloten worden wie het verslag zou schrijven. In deze tijden dat het publiek de wedstrijd niet bij mag wonen een belangrijke taak! Fons had al veel werk verzet in de voorbereiding en Marc en Lisanne hadden de vorige twee verslagen geschreven. Een lijst met daaropvolgende kandidaten gaf aan niet goed te zijn in het schrijven van verslagen! Toen heb ik, na ook het verslag van de eerste wedstrijd te hebben gemaakt, deze taak maar op mij genomen. Maar deze tendens is natuurlijk wel zorgwekkend. Mochten de trainingen of wedstrijden wegens de welbekende omstandigheid onverhoopt opgeschort worden is het misschien wijs om het WUR-WritingLab te vragen of ze hier nog een module voor hebben, zo zou deze anders verloren tijd toch nog in het nut van de vereniging worden gesteld.

Volgende week wacht een uitwedstrijd in het verre oosten (Zevenaar), er is kans op auto’s maar (voor de spelers) vergeet je mondkapje niet. Over twee weken wacht op eigen veld nog stadsgenoot KV Wageningen. Bij beide duels zijn zoals bekend geen toeschouwers toegestaan (al heb je vanaf de balustrade van Hoevestein prima zicht op het kunstgrasveld, maar verzamelt u zich vooral niet!). Als van zowel Zwaluwen als Wageningen word gewonnen is Débaldérin MW1 kampioen een eventuele KaBo word volgens geruchten uitgesteld tot betere tijden.